Biodynamische craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is ontstaan uit de craniale tak van Osteopathie. Rond 1899 ontdekte de Osteopaat Dr. William Garner Sutherland de subtiele beweging van de schedelbeenderen en ontstond craniale osteopathie. Dr. John Upledger en Dr. Franklyn Sills bestudeerden verder deze beweging en het Craniosacraal ritme dat eraan ten grondslag ligt. 

Wat is het Craniosacraal systeem?

Het Craniosacraal systeem omvat het centrale zenuwstelsel wat bestaat uit onze hersenen en het ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel wordt omhuld door verschillende hersenvliezen. Het buitenste hersenvlies heet de dura mater. De dura zorgt er onder andere voor dat hersenvloeistof, waar de hersenen en het ruggenmerg als het ware in ‘drijven’, niet weg kan lekken. De hersenvloeistof of ‘liquor’ heeft als belangrijke taak om de hersenen steeds van voeding te voorzien maar zorgt ook voor de opvang van schokken.

Fascia-The-Web-of-Life
body intelligence

Het Craniosacraal ritme

Dit subtiele bewegingsritme werd begin jaren ’70 door de Amerikaanse osteopathisch arts Dr. John Upledger voor het eerst beschreven. Door het ritmisch verversen van de liquor worden in de hersenen en het ruggenmerg voeding aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Via de schedelbeenderen, de wervels en het heiligbeen/stuitje is dit ritme als een golfbeweging waar te nemen. Deze golfbeweging wordt door het bindweefsel (de fascia) voortgeleid en is uiteindelijk in het hele lichaam voelbaar (met oefening).

De fascia

Alle structuren in ons lichaam zijn met elkaar verbonden door bindweefsel. Na een (emotioneel) trauma zal ons lichaam in eerste instantie zelf herstellen. Er blijft echter wel een litteken achter. Niet elk litteken vormt een blokkade. Maar afhankelijk van de ernst van het trauma en/of onze gemoedsgesteldheid tijdens het de gebeurtenis, kan het lichaam het gaan inkapselen. Het litteken (fysiek en emotioneel) verhardt. Hier is het Craniosacraal ritme minder voelbaar, de ‘flow’ is verstoord.

Craniosacraal therapie

Bij verharding van het bindweefsel is herstel vertraagd of gestagneerd. De therapie richt op het verzachten, weer in beweging brengen van het ritme op deze plekken. Behandeld wordt via de schedel, de wervelkolom en overal waar toegang is tot de fascia.

Biodynamische Craniosacraal therapie

Deze vorm is gebaseerd op de studies van Dr. Franklyn Sills. De Biodynamische Craniosacraal therapie richt zich op het optimaliseren van gezondheid en niet op het wegwerken van symptomen en pathologieën. Iedereen bezit ‘Body-intelligence’: het lichaam heeft een eigen intelligentie en besef van hoe het het beste functioneert.

De therapeut helpt deze intelligentie te activeren en in te zetten voor heling. Het lichaam wordt gestimuleerd in zijn vermogen tot zelf regulatie/heling. Zelf regulatie en heling vindt plaats als ons autonome zenuwstelsel in evenwicht is (het sympatische deel, verantwoordelijk voor vecht- en vlucht reacties en het parasympatische deel dat het lichaam weer tot rust laat komen).

sean-stratton-ObpCE_X3j6U-unsplash

Heeft u vragen?

Neem dan vandaag nog contact op
Contact
Leer meer over onze behandelingen