Biodynamische Craniosacraal Therapie

Het Craniosacraal systeem omvat het centrale zenuwstelsel wat bestaat uit onze hersenen en het ruggenmerg. Het zenuwstelsel wordt omgeven door een vloeistof. De hersenvloeistof of ‘liquor’ heeft als belangrijke taak om de hersenen steeds van voeding te voorzien maar zorgt ook voor de opvang van schokken.

Door het ritmisch verversen van de liquor worden in de hersenen en het ruggenmerg voeding aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd.

Alle structuren in ons lichaam zijn met elkaar verbonden door bindweefsel (fascia). Na een (emotioneel) trauma zal ons lichaam in eerste instantie zelf herstellen. Er blijft echter wel een litteken achter. Niet elk litteken vormt een blokkade. Maar afhankelijk van de ernst van het trauma en/of onze gemoedsgesteldheid tijdens het de gebeurtenis, kan het lichaam het gaan inkapselen. Het litteken (fysiek en emotioneel) verhardt, het vrij stromen van de liquor raakt verstoord.

Bij verharding van het bindweefsel is herstel vertraagd of gestagneerd. Het doel van de therapie is het weer in beweging brengen van deze plekken. Behandeld wordt via de schedel, de wervelkolom en overal waar toegang is tot de fascia.

Biodynamische Craniosacraal therapie

Deze vorm is gebaseerd op de studies van Dr. Franklyn Sills. De Biodynamische Craniosacraal therapie richt zich op het optimaliseren van gezondheid en niet op het wegwerken van symptomen en pathologieën. Iedereen bezit ‘Body-intelligence’: het lichaam heeft een eigen intelligentie en besef van hoe het het beste functioneert.

De therapeut helpt deze intelligentie te activeren en in te zetten voor heling. Het lichaam wordt gestimuleerd in zijn vermogen tot zelf regulatie/heling. Zelf regulatie en heling vindt plaats als ons autonome zenuwstelsel in evenwicht is (het sympatische deel, verantwoordelijk voor vecht- en vlucht reacties en het parasympatische deel dat het lichaam weer tot rust laat komen).